Befsztyk w domu z kumplami

Zobilismy sobie wreszcie męską imprezę, bez żon itp. Można było przygotować wołowinę w wersji medium rare, czyli średniowypieczoną - bez ryzyka że panie będą kręcić noskiem, że to jest pół surowe...



Produkty
Co było do zjedzenia? Hm...
  • Antrykot wołowy dojrzewający wcześniej 21 dni (Sokołów: "Wołowina dojrzała"), bez marynaty, tylko przyprawiony mieszanką "Montreal Steak", mięska było 1,6 kg na (4 facetów wcale nie za dużo);
  • Ziemniaczki z tymiankiem pieczone;
  • Sos zrobiony na bazie soku z mięsa, sosy sojowego, czerwonego wina;
  • Plus: sałata z sosem winegret i drobiazgami, oliwki, świeży chleb.
Robocizna
Oczywiście roboty przy tym nie było dużo, wkońcu to jedzenie dla facetów. Mięso wyjałem z lodówki 1,5 h przed pieczeniem. Wymysłem, wysuszyłem skórkę, natarłem przyprawą i pozostawiłem w spokoju. Termometr zamontowany w mięso przed samym pieczeniem pokazywał że w środku jest około 15 stopni.
Zmiemniaczki pociąłem na plasteki. W 1/2 filiżanki zrobiłem meszaninę oleju (zwykłego) z tymiankiem, a potem wlałem to do naczynia z pokrojonymi ziemnikami (warto odlać sok z ziemniaków jeśli się puścił do tego czasu) i dobrze wymieszałem (liście tymianku fajnie się przyczepiają do ziemniaków).

Pieczenie
No jak zwykle pieczenie trwało nieco dłużej niż zakładałem. Chyba z 90 minut. Dobrze że było wino (chłopaki po staropolsku zrobili w tym czasie półlitra). Tak, czy owak trzeba polegać na termometrze. Wyjąłem jak temperatura w mięsie wynosiła 64 stopnie.
Po wyjęciu, mięso odpoczywało przez 15 minut, a my zrobiliśmy sos do mięsa. Waldek zredukował wino zmieszane z sokiem który wyciekł z pieczeni, dodaliśmy sos sojowy i gotowe. Teraz można było już krojić mięso (w tym czasie ostygło/doszło). Rozkrojenie pokazało piękny różowy i pachnący środek pieczeni z brązowięjącymi brzegami.



Wrażenia
Może dlatego, że byłem najbardziej trzeźwy z całej paczki ale muszę powiedzieć, że smakowało mi bardzo! Już następnego dnia rano myślałem, żeby to powtórzyć. ;-) Yummy! Tym razem kroiłem mięso na dość cienkie plastry - to jest chyba najlepsze rozwiązanie. Bezwstydnie, ale muszę przyznać, że jestem zadowolony z efektu.
[Jedna korekta: następnym razem kończę pieczenie przy 62 stopniach]

1 komentarz:

  1. The Venetian Resort Casino & Spa - Mapyro
    Free WiFi and free parking at 태백 출장샵 The Venetian Resort 충주 출장마사지 Casino & Spa in Biloxi. Best Price 삼척 출장마사지 (Room 안산 출장안마 Rates) Guarantee ➤ 용인 출장샵 Book online INR 671 OFF! Rating: 3 · ‎1 review

    OdpowiedzUsuń